Dr.Alter
... buďte úspešnejší na ceste pomoci iným
Prejsť na obsah


Mikrovlnka - pomocník alebo zákerný zabiják


Takmer každá domácnosť je dnes vybavená mikrovlnnou rúrou, len zriedka sa stane, že v reštaurácii dostanete jedlo, ktoré nebolo aspoň sčasti zohrievané v mikrovlnke. Stala sa súčasťou nášho každodenného života. Je však pre nás naozaj prínosom?

Uvediem niekoľko faktov, na základe ktorých sa môžete sami rozhodnúť, či budete aj naďalej mikrovlnku vo svojom živote používať:

- začnem pokusom, ktorý ma veľmi oslovil. Osobne som ho síce neskúšal, ale nič Vám nebráni v tom, aby ste ho overili. Nemenovaná antropologička urobila nasledovný pokus: vodu z rovnakého zdroja rozdelila do niekoľkých nádob a každú nádobu zahriala na inom zdroji tepla - jednu na elektrickom šporáku, druhú na priamom ohni, tretiu na plyne, štvrtú v mikrovlnke,... Po zohriatí vodu ohladila na izbovú teplotu. Zobrala vzorky rôznych obilovín a všetky vzorky zaliala všetkými typmi zohriatej vody a sledovala klíčenie. Všetky obiloviny vyklíčili okrem tých, ktoré boli zaliate vodou zohriatou v mikrovlnke. Myslím, že týmto by teto článok mohol kľudne skončiť, že je to dostatočný dôkaz o nevhodnosti používania mikrovlnných rúr.

- švajčiarska štúdia - pri výskume pili vybrané osoby surové mlieko, tradične uvarené mlieko, pasterizované mlieko a mlieko uvarené v mikrovlnke, jedli vzorky surovej zeleniny, tradične uvarenej zeleniny, zeleniny uvarenej v mikrovlnke a zmrazenej zeleniny zahriatej v mikrovlnke. Tesne pred jedlom a v určitom časovom odstupe po jedle boli skúmaným osobám urobené odbery krvi, ktorá bola hneď analyzovaná. Výsledky ukázali, že potraviny rozmrazené či uvarené v mikrovlnnej rúre spôsobili zmeny v krvi - došlo k zníženiu všetkých hodnôt hemoglobínu (červeného krvného farbiva, zložky červených krviniek) a naopak k zvýšeniu počtu leukocytov a zvýšeniu hladiny cholesterolu. Merané účinky mikrovlnných rúr na stravu a teda následne aj na človeka ukázali, že v krvi prebehli zmeny, ktoré signalizovali začiatok patogénneho procesu a to konkrétne počiatočné štádium rakoviny.

- materské mlieko ožiarené mikrovlnami pri vysokých teplotách (72-98°C) vykazovalo stratu aktivity všetkých obranných faktorov. Už pri teplotách 20-35°C došlo k značnému poklesu enzýmu lysozym a obrovskému nárastu baktérií E.coli

- u mnohých ľudí spôsobila mikrovlnami ožiarená strava rakovinové nádory žalúdka a tráviaceho traktu, všeobecnú degeneráciu periférneho bunkového tkaniva, spojenú s postupným rozkladom funkcií zažívacieho a vylučovacieho traktu

- ožiarenie potravín mikrovlnami spôsobí radikálne zníženie nutričnej (výživovej) hodnoty potravín, 60-90% stratu biotickej energie u všetkých testovaných potravín, zníženie biovyužiteľnosti vitamínov B, C a E, esenciálnych minerálov a tukových substancií

- biologické následky ožiarenia mikrovlnami : odstránenie ochranného energetického obalu u ľudí, ktorí boli v blízkosti zapnutej mikrovlnnej rúry, degenerácia a destabilizácia schopnosti spracovávať potravu, degenerácia nervových spojení vo veľkom mozgu, poruchy v produkcii hormónov, poruchy mozgových vĺn, strata pamäti, poruchy koncentrácie, spomalenie myšlienkových procesov, poruchy spánku

Zmenilo sa Vaše stanovisko k mikrovlnnej rúre?

Peter Nemec


Zdroj: Barbara Temelie - Výživa podľa piatich elementov

Návrat na obsah